NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Robertus Augustus LANSSENS


Pas getrouwd woonden Robert en Jeanne in de Duinenstraat, in het huis van bakker Van Ryckeghem. Later woonden ze in de Ponchonlaan 42 te Middelkerke.

Robert is de eerstgeborene om 4h30, van een tweeling samen met Raymond Lanssens. Iedereen noemde hem 'Berten' met een zeker ontzag, want hij was een straffe kerel die van alles durfde. Robert Vergauwe getuigt: «In Middelkerke stonden tijdens de oorlog twee zeer hoge radiomasten, van een type zoals later in Ruiselede. We waren met een aantal kinderen in die buurt aan het spelen met zelfgemaakte valschermpjes. Zeer primitief, wat linnen, een paar touwtjes, een gewichtje onderaan, en dan naar omhoog smijten en laten zweven. Berten vond er niets beter op dan dat zweven te maximaliseren, door in één van de masten te klauteren. Zijn broer Raymond en ikzelf keken in angstige spanning toe, hoe een Duitser in blauw uniform, die vreesde voor sabotage, hem achterna klom en hem meenam naar het radiostation. Gelukkig was Berten nog maar een jaar of 14, en kwam hij er met een flinke bolwassing van af.»

Robert en zijn vrouw Jeanne zijn samen verongelukt bij een verschrikkelijk auto-ongeval langs de Brugse Steenweg te St-Joris (Nieuwpoort) in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 juni 1961 om 2h45. In de wagen zaten 5 personen, en die kwamen allen om het leven. Robert en Jeanne zaten die noodlottige avond in café-camping 'Nele' in de Nieuwpoortsesteenweg te Middelkerke. De uitbater Urbain Baert wilde nog naar de opening van een café van vrienden. Vier personen gingen met hem mee: de vrouw van Urbain Baert, Robert Lanssens en Jeanne, en een Duitse kampeerder. Op de terugweg vloog de auto van de weg en belandde over de kop in de gracht.
Over dit drama wordt vandaag nog gepraat. Zo hoorde Robert Vergauwe van zijn schoonbroer Freddy Vyvey, die dichtbij de plaats van het ongeval woonde: «Het was een klein autootje waarvan de benzinetank zich boven de motor bevond. Daardoor stond de auto onmiddellijk in lichterlaaie. Het geschreeuw van de slachtoffers was hoorbaar tot in Nieuwpoort. Verbruikers uit het nabijgelegen 'Rivierenhof' moesten machteloos toezien. Toen de brandweer aankwam was alles stil geworden en waren de lichamen onherkenbaar verkoold».

In de overlijdensregisters van Sint-Joris vinden we vijf overlijdens, allen op hetzelfde uur en plaats, aangegeven door de Rijkswachtcommandant van Nieuwpoort en een dokter:
- Robertus-Augustus Lanssens, plakker uit Middelkerke
- Jeanne-Marie-Colette Vilain, zonder beroep
- Urbanus-Josephus Baert, lasser, °Koekelare 01.03.1925, uit de Nieuwpoortsesteenweg nr 73 te Middelkerke
- Jeanne-Elise-Madeleine Hoedt, °Oostende 01.05.1921, diens echtgenote zonder beroep
- Joannes Richter, een bakker wonende in Gelsenkirchen (Duitsland), °Zwickau 30.11.1925.

Robert en Jeanne hadden drie jonge kinderen (het vierde was overleden), die grootgebracht werden bij Bertha Lemaire, de grootmoeder die pas weduwe geworden was.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be