NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Fernand DEVOS


Fernand Devos zag het levenslicht in Premesques in Noord-Frankrijk. Op zijn zesde levensjaar week het gezin uit naar België en vestigde zich in Ieper. Hij werd er vrachtwagenchauffeur en in deze branche werd hij werkzaam bij de firma Pommé en Maes Transports. Zijn laatste arbeidsplaats situeerde zich bij de firma Desmet. Hij trouwde op 19 april 1947 met Martha Gruson en het paar vestigde zich eveneens in Ieper. Daar werd het gezin uitgebreid met acht kinderen. Willy werd de oudste en hij trouwde later met Maria Lansens. Dan volgden Annie, die de vrouw werd van Paul Vandeplassche, Rita, die een gezin stichtte met Ronny Bekaert, Eddy, die een span vormde met Carine Latré, Werner, die in Christelle Vandamme de ideale vrouw vond, Martine, die een gezin stichtte met Werner Declercq, Karien, die een nestje bouwde met Patrick Trioen en Johan, die in Carine Debever de ideale levenspartner vond. Zestien kleinkinderen en acht achterkleinkinderen maakten de familie nog groter. In 1961 verhuisde het grote gezin naar Roeselare en vestigde zich in de Ardooisesteenweg 222. In 1988 verwierf Fernand zijn opruststelling en drie jaar later opteerden zij voor een kleine woning aan de Rondekomstraat 27.
Fernand was een optimistische man met een dynamische ondernemende geest en een luchtige noot bij de dagdagelijkse problemen. Hij was een goede begeleider voor zijn kinderen. Hij was een bruisend levendige man, met een onblusbare werklust vol dynanisme. In zijn werkritme was hij zelfs een beetje individualistisch want zelden kon men optornen tegen zijn bruisende aanpak. Zijn kleinkinderen waren zijn grote lievelingen waarvoor hij alles veil had. Fernand was sportief en twee zonen werden hierdoor zo gestimuleerd dat zij een tijdlang meestreden in wielerkoersen. Televisie kijken was zijn grote hobby en meestal werd ook hier de knop omgedraaid naar een sportuitzending.
Maar al enkele jaren werd het dynanisme van Fernand aan banden gelegd door een voortschrijdende ziekte. De drie eerste maanden van dit jaar was Fernand gehospitaliseerd. Op zijn wens werd hij de laatste zeven weken weer thuis verzorgd.

Martha Gruson liep school in Reningelst. Ze was amper dertien toen ze ging dienen bij rijke mensen. Kort na de oorlog in april 1947 huwde ze met Fernand Devos afkomstig uit Ieper. Fernand was vrachtwagenchauffeur, terwijl Martha de zorg en het huishouden van hun kroost op zich nam. Er werden acht kinderen geboren. De oudste Willy trouwde met Maria Lansens, Annie met Paul Vandeplassche, Rita met Ronny Bekaert, Eddy met Carine Lattré, Werner met Christel Vandamme, Martine met Johan Callebert, Karien met Patrick Trioen en de laatste in rij Johan werd de echtgenoot van Carine Debever. Het nageslacht is intussen uitgebreid met zestien kleinkinderen, Evelyn Bekaert (+) en 29 achterkleinkinderen. Martha en Fernand hadden verschillende adressen maar hebben het langst in de Ardooisesteenweg gewoond. Nadien zijn ze kleiner gaan wonen in een van de huisjes aan de Ronde Kom. Haar hele leven draaide rond haar gezin, ze heeft hard gewerkt en genoot ervan haar kroost gelukkig te zien. Ook de wielersport speelde een tijd lang een grote rol in haar leven. Toen haar vier zonen besloten te koersen waren Fernand en Martha hun trouwste supporters, en reisden overal met hen mee. Zeker toen Werner en Johan Devos geen onbekende beroepsrenners werden en regelmatig koersen wonnen. Toen ze minder mobiel werd ging Martha bij haar dochter Karien wonen. Na twee jaar verhuisde ze naar het gezin van Martine, die de taak overnam. Sinds een jaar verbleef ze in het wzc De Waterdam.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be