NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Theophile Prudent Aime LANSENS


Theophile studeerde voor onderwijzer, bekwaamde zich verder tot regent, en werd als dusdanig verbonden aan de Rijksmiddelbare scholen te Ieper, Aarschot en Aalst. Vaak wordt hij betiteld als 'professor'.
Volgens zijn overlijdensakte was Theophile 'oud drieëndertig jaren, Leeraer aen de middelbare school van den Staet, geboren en tijdelijk verblijvende te Couckelaere, gehuisvest te Aelst, zoon van Pieter Lansens, letterkundige'.
De ouders van Maria-Theresia waren herbergiers aan de Vaartstraat in Aalst, maar origineel van afkomst uit Antwerpen. Pieter Lansens - 63 jaar - was aanwezig te Aalst op het huwelijk van zijn zoon. Er waren geen kinderen.

In het teken van de 200ste verjaardag van Pieter Lansens, de Koekelaarse kostschoolhouder en geschiedschrijver, tevens vader van Theofiel, publiceerde Raf Seys in 2001 de monografie: 'Pieter Lansens in een landschap van Histories en miseries'. Een jaar later publiceert hij aansluitend de brochure 'sagen van Pieter en Theofiel Lansens in land- en zeewind'. Een sage is een 'oorspronkelijk overgeleverde vertelling met geschiedkundige kern, maar door de fantasie uitgebreid en versierd'. In het totaal worden door Raf Seys 20 sagen opgediept en ingeleid, met name: De nikker van het slot van Lichtervelde, De duivelstoren in Nieuwpoort, De Geeraardsbloempjes in Zande, Klop 01 van Volmerbeke, Swytswelds mote in Ichtegem, Het kruisbeeld van Wenduine, De schim van Jan Bart, Doctor Cools, De Trogschreper in Zwevezele, de trappelaar in Koolskamp, de klokkenputten in Eernegem, De eeuwige jager van Wijnendale, Het wapen van de heerlijkheid van Raveschoot, De Gierlegei (in Koekelare), De jager van Ramskapelle, De waternekker van de Leugenboomstraat in Koekelare, De vuurspuwende kat in Lichtervelde, Nikkers, Weerwolven en galgejongen. Tevens worden beschrijvingen gegeven van oude gebruiken als doodstro en rouwmaaltijden. Deze sagen zijn ooit verschenen in het 'Kunst- en Letterblad' en in het 'Zeitschrift für Deutsche Mythologie und Sittenkunde' (Göttingen) van 1855!


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be