NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Gabrielle-Camilla-Elisa MEIRE


Gabriëlle trouwde met Raf Casteleyn, een zoon van het schoolhoofd van Wijnendale. Octaaf Casteleyn was zeer gekend; naast schoolhoofd was hij ook koster en secretaris van talloze verenigingen.

Raf vestigde zich als fotograaf in hartje Brugge, Katelijnestraat 60. De Katelijnestraat is nu een toeristische hoofdstraat nabij het Begijnhof, maar in die tijd kwamen in die buurt amper toeristen. Digitale fotografie was onbestaande en grote fotolabo's evenmin. Raf had op de zolder een donkere kamer, waar hij de zwart-wit films in chemische baden ontwikkelde. Daarna werden ze afgedrukt in een primitieve machine met rollen. Als afwerking werden ze gekleefd in kartonnen mapjes met een blaadje zachte doorzichtige folie als bescherming. De opdruk van de mapjes was 'Photo Casteleyn'. Toen de kleurenfilms opkwamen werden ze uitbesteed aan een labo.

In het begin draaiden de zaken goed en het gezin had al een auto toen die nog zeldzaam waren. Toen de industiële fotografie opkwam, en de concurrentie vergrootte, werd het moeilijker. Uiteindelijk liet Raf zich aanlokken door het avontuur in Amerika, waar zijn zuster Godelieve het goed stelde. In 1973 emigreerden ze naar de streek van Detroit, Michigan, waar veel ex-Belgen woonden. De stress die dit meebracht in combinatie met het vele roken van sigaretten sloeg echter op zijn gezondheid. Minder dan een jaar na hun vertrek, overleed Raf in Amerika. Gabrielle Meire en dochter Mia Casteleyn hadden zeer moeilijke jaren voor de boeg, maar ze wilden niet meer terugkeren. Gabrielle werd nederlandstalige redactrice bij De Gazette van Detroit in opvolging van haar schoonzuster Godelieve Casteleyn. Ze is dit gebleven tot ze bijna 90 jaar was.

De dochter Mia is tweemaal gehuwd en heeft lange tijd gewerkt bij autoconstructeur Ford.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.173 personen (individuals, personnes) dd. 12 juni 2018 - site: http://lanssens.be