NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Hypolyte LANSSEN


Hypolyte (zoon van Karel 'Lansen') werd geboren in Koekelare als 'Lanssen', hij ondertekent zelf met 'Lansens', en zijn dochter Laura wordt ingeschreven in Ichtegem als 'Lanssens'. De vier vormen van de familienaam in één adem! Slordigheid (of onzekerheid door de vroegere fouten?) waren hier troef.

Hypolyte en zijn broer Oscar huwden met de zussen Augusta en Adronia Vandamme. Hypolyte en Augusta woonden eerst in Klemskerke (tot 24.10.1919), Ichtegem en Zedelgem. Hij was aardewerker.
Daarna gooiden ze hun levensroer om, en vestigden zich in 1937 in de Handzamestraat te Kortemark waar ze de herberg 'Het Stroomptje' overnamen. Deze herberg was al bekend van in de Franse periode. Nu stond 'Het Stroomtje' al een half jaar leeg nadat de 51-jarige herbergierster Eulalie Decru vermoord was door een 23-jarige bezoeker, die haar met een scheermes de keel had overgesneden. Hierop had haar man Oscar Andries met zijn kinderen de plek van het onheil verlaten. Hypolyte organiseerde regelmatig feesten en tombola's, en zijn beide kinderen Gilbert en Gilberte speelden accordeon. 'Het Stroomtje' werd echter nooit meer wat het daarvoor geweest was. Hypolyte ging in 1952 met pensioen en de dochter Gilberte Lanssen zette nog een tijdje de uitbating verder. Daarna ging de deur dicht en 'Het Stroomtje' werd een gesloten huis.
(Bron: Jaarboek 1998, Heemkundige Kring 'Crekel Beke', auteur Marcel Werbrouck)


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be