NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Marie-Christine-L.-L. LANSENS


Marie-Christine heeft geen kinderen.

Ze houdt een winkel van naaigerief en hobbyartikelen in Koekelare. Haar familie deed trouwens al jaren in textiel. Een goeie eeuw geleden was haar overgrootvader een voyageur, die rondtrok met stoffen. Haar grootvader en zijn twee broers kregen elk een winkel, en twee generaties later werd Marie-Christine uitbaatster van haar eigen zaak. Op een gegeven moment moest zij kiezen: verder lesgeven, of de winkel overnemen. In een interview verklaarde ze: «We hebben een rijke geschiedenis in Koekelare waarin we veel mensen hielpen, en mensen ons diensten verleenden. Onze familie heeft dus echt een band met textiel en de gemeente. Zoiets vergeten, dat vind ik zonde. Daarom besloot ik de winkel over te nemen en de traditie verder te zetten. De oorspronkelijke winkel lag in de Sterrestraat, maar sinds 1955 vind je die in de Noordomstraat.»

Sinds 1985 maakt Marie-Christine poppen. Ze begon met stoffen poppen, in vaktermen tricot en daarna handgeboetseerde poppen. Om uiteindelijk door te groeien naar porseleinen poppen op schaal één twaalfde. Met haar poppen oogst ze internationale erkenning. Ze gooide onder andere internationaal hoge ogen voor haar pop geïnspireerd op 'In Flanders Fields', waarin ze een klaproos als inspiratie gebruikte. Daarnaast behaalde ze ook een eerste prijs met haar pop Angel in de Verenigde Staten. In de Krant van West-Vlaanderen van 28.04.2006 verklaarde ze: «Poppen maken is echt een intensieve hobby. Ik kan daar al mijn hobby's in betrekken. Dat gaat van naaien tot juwelen maken, leer verwerken, meubeltjes bouwen en het interieur aanpassen aan de pop. Ik kan ook terug gaan in de geschiedenis», vertelt ze. «Soms maak ik een historisch kostuum uit de jaren 1600».

In 2017 kwam Marie-Christine opnieuw in de krant als trotse eigenares van Christies: een textielwinkel die alles omtrent naaien tot breien in huis heeft. Ze geeft er ook advies, voert herstellingen uit en helpt iedereen die de weg naar haar winkel vindt. «Ik ben iemand die graag anderen helpt», legt ze uit. «Veel technieken die vroeger werden aangeleerd worden nu nog zelden gebruikt, of zijn verdwenen. Ik ben nog een van de weinigen in de omtrek die ze nog kent én actief toepast. Dit vind je ook weer in mijn winkel. Ik verkoop niets waar ik niets van af weet, en help dan ook graag anderen in hun hobby of project.»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be