NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Carolus Ludovicus LAMSENS


Als 19-jarige liep Carolus in 1834 eerst een veroordeling op tot 6 maanden cel wegens diefstal, gepleegd samen met zijn vader Ivo (zie de tekst bij vader Ivo). In het dossier van het arresthuis vinden we Carolus' persoonsbeschrijving: 18 jaar, werkman, 1 meter 60, kastanjekleurig haar, hoog voorhoofd, blauwe ogen, middelmatige neus en mond, ovaal gezicht en geteinte huidskleur.

Daarna zijn Carolus en zijn broer Franciscus Lamsens, op 18 maart 1835 nog eens veroordeeld tot respectievelijk 6 jaar en 5 jaar gevangenis voor diefstal met verzwarende omstandigheden.
Carolus Lamsens had in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 augustus 1834 te Ledegem ingebroken bij landbouwer Charles-Louis Platteeuw, en daar een zilveren zakhologe, 3 halsdoeken, een blauwe lijnwaden kiel, een stuk van 2 frank en nog andere voorwerpen gestolen. Carolus werd al onmiddellijk verdacht, omdat hij bij Platteeuw tot 8 dagen tevoren knecht geweest was. Toch ging de zaak pas aan het rollen toen zijn broer Franciscus Lamsens in oktober het uurwerk trachtte te verkopen in Rumbeke.
Het proces tegen beide broers werd gevoerd voor het hof van assisen in Brugge. Daar werd Carolus veroordeeld tot 2 jaar wegens diefstal, en Franciscus tot 6 maanden wegens heling.
Beiden moeten hiertegen in beroep gegaan zijn, met als resultaat dat hun straf zoveel zwaarder gemaakt werd. De straf van Carolus werd verhoogd van 2 jaar gevangenis naar 6 jaar. Maar nog veel erger liep het af voor Franciscus: zijn straf verhoogde van 6 maanden naar 5 jaar!! Het volledige assisendossier is bewaard in het rijksarchief te Beveren.

In de latere jaren is het leven van Carolus ook niet goed verlopen, want 18 jaar later vinden we hem opnieuw in minder goede omstandigheden. Hij werd op vrijdag 27 februari 1852 binnengebracht in het arresthuis van de gevangenis van Brugge. Enkele uren eerder was hij door de politierechtbank veroordeeld tot 5 dagen cel voor "vagabondage". Op 3 maart, na het verstrijken van deze termijn, werd hij echter niet vrijgelaten, maar overgebracht naar het bedelaarshuis: 'transferé au dépot de mendicité'. Ook hier is het interessante aan zo'n dossier de persoonsbeschrijving: 35 jaar, ongehuwd, zonder beroep, 1m63 groot, kastanjekleurig haar en wenkbrouwen, laag voorhoofd, bruine ogen, lange neus, grote mond(!), lage kin, ovaal gezicht en geteinte huidskleur. De waarde van deze persoonsbeschrijvingen wordt hiermee natuurlijk in twijfel getrokken, want zelfs de kleur van zijn ogen is in deze tweede beschrijving niet dezelfde als in de eerste.

De verdere levensloop van Carolus is niet bekend. Waarschijnlijk bleef hij ongehuwd. Zijn broer Franciscus hebben we toevallig teruggevonden in Gent: ongetwijfeld zal Carolus ook ergens uitgeweken zijn naar een verre streek.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be