NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Magdalena ('Madeleine') [VAN REYBROUCK]


August trouwde op dezelfde dag als zijn oudere zuster Emma (mijn grootmoeder). Het was op woensdag 7 april 1920: August en Madeleine passeerden om 9:00, Emma en Remi Lanssens om 9:15 in het gemeentehuis. Aansluitend stapten beide koppels naar de naastgelegen kerk. August en Madeleine woonden in de Molenstraat, huidig nummer 36, te Oostkamp. August ondertekende de huwelijksakte met 'Van Hullebrouck'. August had een eerste kind Germain 'Vanheulebrouck' geschreven in één woord (dat was fout), en dan drie volgende kinderen 'Van Heulebrouck' met gesplitste naam. Germain heeft effectief een nageslacht in één woord, terwijl Omer een nageslacht heeft in 2 woorden.

August begon als timmerman in loondienst, maar later werd hij zelfstandig schrijnwerker met een atelier naast het huis in de Molenstraat.

Achter het huis van August en Madeleine stond de woning van Eli Verduyn en Marie Smessaert (zie elders). De toegang was via een wegel langs de gevel van n° 36. Mijn vader Edgard Lanssens had geen ouders meer en zijn enige familie was nonkel August. Hij kwam dus frequent op bezoek in de Molenstraat en onderhield ook goed contact met Eli en Marie. Marie Smessaert was 18 jaar ouder dan mijn vader en heeft veel voor hem gedaan na de oorlog 1940-1945 toen hij terugkeerde van zijn vlucht naar Frankrijk. Later bij ons in de Stationsstraat te Oostkamp, heeft Eli vaak karweien uitgevoerd.

Toen ik (Paul Lanssens) geboren werd in 1950, was August als grootoom (broer van vaders moeder) het enige nog levende mannelijk familielid aan gans mijn vaderszijde, dus werd hij mijn dooppeter. Eénmaal per jaar ging ik met mijn ouders op bezoek om er mijn nieuwjaarsbrief voor te lezen. Nooit heb ik iets gekregen, en nadat ik mijn nieuwjaarsbrief overhandigd had zei hij telkens dat ik dat zeer goed voorgedragen had, waarna hij de brief weggooide. En zeggen dat wegens gebrek aan familie, notaris Claeys zich aangeboden had om mijn peter te zijn ... (maar later is de notaris dan toch mijn huwelijksgetuige geweest!).


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be