Web Analytics

Vlag Portugal

Paul Lanssens website

TENERIFE
MET 3 KLEINKINDEREN - EIGEN ORGANISATIE

29 oktober - 5 november 2023
VERBLIJF IN TENERIFE MET 3 KLEINKINDEREN IN DE HERFSTVAKANTIE 2023

 

Algemeen.

 

Gezelschap: Wijzelf (Annemie en Paul) kennen Tenerife zeer goed. We wilden het eiland ook eens voorstellen aan 3 kleinkinderen. Voor Jozefien (16), Korneel (13) en Liam (12) is het hun eerste kennismaking met het ‘eiland van de eeuwige lente’.

Vlucht: Vluchten van en naar Zaventem waren ruim vooraf geboekt bij TuiFly. Kort voor vertrek werden de uren drastisch gewijzigd: we zouden terugkeren de zondagnacht om 02:00 en de kinderen zouden quasi zonder slaap terug naar school moeten. Na een klacht per mail konden we zonder meerprijs vliegen van en naar Luik op normale uren. Op de luchthaven van Luik kun je zeer comfortabel de eigen auto parkeren.

Huurauto: AutoReisen is de beste autoverhuurder van de Canarische eilanden. We kregen een Cupra automatic hybride.

Hotel: Sol Arona *** in Los Cristianos, met keuze voor all-in. We gaan al vele jaren naar dit hotel. Het eten is redelijk, het restaurant is als een lawaaierige refter, maar … Het is goed gelegen, de kamers zijn bijzonder ruim met een aparte slaapkamer, en de all-in is betaalbaar. Dat laat ons toe om toch af en toe een terrasje te doen en om de paar avonden lokaal uit te gaan eten, buiten de all-in.

Het weer: Alle dagen schijnt de zon met af en toe een wolk bij 25 graden.Zondag 29 oktober 2023: vlucht van Luik (8:25) naar Tenerife Zuid (12:30).
We kunnen meteen naar onze 3 kamers op de 11de verdieping van het hotel. We zijn ook nog op tijd voor het lunchbuffet. In de latere namiddag wandelen we 250 m naar de Playa de Los Cristianos met zijn zandstrand (het zand is aangevoerd van uit de Sahara) en we zwemmen in de oceaan. Daarna terug naar de drankjes van de all-in en het avondbuffet. Jozefien, Korneel en Liam zijn onder de indruk.

Sol Arona hotel entrance           Sol Arona hotel swimming pool


Maandag 30 oktober 2023: kleine autorit in de omgeving.
Na het ontbijtbuffet willen we alle vijf eerst klimatiseren aan het zwembad en de bar. ‘s Namiddags wordt de omgeving verkend: Valle San Lorenzo, Mirador de la Centinela (foto links), San Miguel, Cueva del Santo Hermano Pedro (foto's midden en rechts), Los Abrigos en terug. Een mooie impressie van het binnenland.Mirador de la Centinela     Cueva del Santo Hermano Pedro afuera     Cueva del Santo Hermano Pedro interiorDinsdag 31 oktober 2023: bergwandeling in La Montañeta met de wandelclub.

 In de omgeving van Costa del Silencio en Palm-Mar wonen veel Belgen. Sommigen wonen hier permanent (residentes), de meesten komen overwinteren van november tot Pasen. Eén van de vaste residenten is Paul Smets, die elke dinsdag een wandeling organiseert en waar ik ook lid bij ben. Onze wandelclub telt een 30-tal leden. We gebruiken de app ‘Wikiloc’. In de periodes dat wij op het eiland zijn, gaan we met veel plezier elke dinsdag mee. De overwinteraars komen pas na de herfstvakantie, daarom zijn we vandaag slechts met zes deelnemers.
Per auto rijden we voorbij Santiago del Teide naar La Montañeta op ca. 1.200 m hoogte. We parkeren in een bos langs de TF373 (op 28°19'57.4"N  16°45'31.0"W) en maken van daar een mooie rondwandeling van 3 uren (Wikiloc 20230116). We gaan door bossen, over de pikzwarte lavavelden van de vulkaan Arenas Negras, en genieten van prachtige zichten op de kust en op de oceaan beneden.

 

Vulcano Arenas NegrasWoensdag 1 november 2023: ‘walvissen’ (grienden) en dolfijnen spotten. (foto linksonder)

 Maandag hadden we bij de Oficina Central van ‘Excursiones Jesús’ in Los Cristianos een 3 uur durende rondvaart op zee geboekt. Doel was om vandaag ‘whales and dolphins’ te spotten. We hadden dit al 2x gedaan met een kleinere catamaran en we weten dat die ‘walvissen’ in feite grienden zijn van ca. 6 meter lengte. Vandaag zal het met een grote catamaran zijn: de ‘Royal Delfín Catamarán visión submarina’, die benedendeks glazen ramen heeft om onder water te kijken. De grote catamaran biedt meer luxe en is stabieler, maar in de kleine catamarans voel je je meer betrokken, omdat je dichter bij het water zit. De glazen ramen beneden in de Royal Delphin zijn geen argument, want je ziet niets.
De tocht vanuit Puerto Colón verloopt rustig en de walvissen laten zich gewillig zien, vlakbij de boot. We zien ook enkele dolfijnen springen, maar daarvoor moet je aandachtig rondkijken, want dat gaat snel. Na een uurtje gaat de boot voor anker in een baai. Er wordt (eenvoudig) eten verschaft en er kan in de oceaan gezwommen worden, wat bijzonder aangenaam is. Na exact 3 uur zijn we terug in Puerto Colón. Daar staan onze opvolgers al te wachten voor de namiddagvaart.

 

Whales in Tenerife                      El Teide y el Pico ViejoDonderdag 2 november 2023: naar de Teide, de hoogste berg van Spanje. (foto rechtsboven)

’s Morgens vertrekken we al om 9:30 om de grote massa voor te zijn, maar dat is te laat. De autorit via de TF21 van zeeniveau naar 2.356 meter duurt ca. 1 uur. Onderweg daalt de temperatuur en verandert de natuur van subtropische palmbomen naar Canarische naaldbossen. Finaal is er geen begroeiing meer, behalve mossen en grassen. Het landschap is schitterend met prachtige kleurvariaties van de rotsen, afgewisseld met pikzwarte lava.
Boven, aan de Parador, aan het nieuwe bezoekerscentrum en bij de prachtige rotsen van Los Roques zijn alle parkeerplaatsen volzet. Enkele kilometers verder komen we bij de kabelbaan die naar 3.555 meter gaat. Dat is bijna tot de top van de Teide van 3.718 meter. Om de kabelbaan te nemen en om de laatste 150 meter te voet naar de top te doen, moet je maanden vooraf reserveren. Dat zullen we de volgende keer indachtig zijn.
We rijden door tot het oude bezoekerscentrum aan de andere kant van de Teide. Het is gratis met een interessante filmvoorstelling. Wanneer we terugkeren, vinden we aan Los Roques toch nog een parkeerplaats. Zo kunnen we nog een klein klimpje doen en de enorme krater van de Pico Viejo bewonderen. Terugrit via de TF38 en de TF1.Vrijdag 3 november 2023: Loro Parque in Puerto de la Cruz.

Bij ‘Excursiones Jesús’ in Los Cristianos hadden we ook toegangskaarten gekocht voor Loro Parque. Dat spaart ons een lange wachtrij aan de kassa’s. Dit prachtige dierenpark van 13,5 hectare ligt in Puerto de la Cruz, aan de andere kant van het eiland. ‘Loro’ betekent ‘papegaai’, maar het grootste attractiepark van de Canarische eilanden draait al lang niet meer alleen om papegaaien. Er zijn 4 verschillende shows. Verder vind je een tijgereiland, een gorillaverblijf, krokodillen, flamingo’s, reuzenschildpadden, een aquarium met glazen tunnel, een gebouw met pinguins aan de Zuidpool, en enorme volières waar je door wandelt.

Orka in Loro Parque          Orka's in Loro ParqueZaterdag 4 november 2023: Bananenplantage Las Margaritas in Las Galletas.

Voor een bezoek aan de bananenplantage Las Margaritas in La Galletas moet je vooraf online reserveren. Je wandelt door de plantage en ziet de verschillende stadia van de bananengroei, van de bloem tot de oogst. De bananenplant is geen boom maar een soort gras. De ‘stam’ zijn in feite samengevouwen bladeren. Na één jaar is de plant volgroeid. Dan kan ze slechts éénmaal een tros produceren. Dat duurt nog eens 6 maanden. Een tros bevat 250 à 400 bananen. De tros weegt 60 à 70 kg en moet opgehangen worden aan een touw, anders valt de ganse plant omver en breekt. Na de oogst sterft de plant af. Een nieuwe plant bekomt men uit een stek van een bestaande plant.
Elke bananenplant heeft 25 liter water nodig per dag. Men gebruikt een mengsel van drinkwater en afvalwater.
De Canarische ‘plátanos’ zijn kleine bananen, maar met een grote paradox. Enerzijds is de teelt alleen leefbaar met Europese subsidies. Anderzijds mogen deze bananen niet verkocht worden in Europa omdat ze kleiner zijn dan de norm … begrijpe wie kan.


Plátanos in Las Margaritas          Plátanas in Las Mararitas (Las Galletas)Zondag 5 november 2023: terugvlucht van Tenerife Zuid (10:30) naar Luik (16:25).